Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН ще пресича опитите за политизация в образователната система

Над 1/3 от шефовете на РУО са били ангажирани с партийна дейност по време на предизборната кампания за 45-о Народно събрание, отбеляза министър Денков

| обновено на 22.06.21 в 17:52
Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието подготвя законови промени, с които да бъде забранена политическата дейност и партийната агитация в училищата, съобщи министър Николай Денков. Поводът е ангажирането  на 11 от общо 28 началници на регионални управления на образованието в партийна дейност по време на предизборната кампания за 45-то Народно събрание. Предложенията за промени, целящи деполитизация на системата на образованието, ще станат факт с проект за промяна  на Закона за предучилищното и училищното образование:

„Ние ще го предложим като допълнение изменение на закона, един месец има публично обсъждане, след което, като се състави новото Народно събрание, Министерският съвет може да приеме това допълнение изменение на закона, и да го предложи на новото Народно събрание

“Важно е какво ще решат партиите в парламента. Това е тяхно решение. Аз казвам моето мнение като родител, като преподавател. За мен е напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо от това кои са партиите. Всеки има право да бъде член на партия. Това, което няма право, е да агитира и да провежда партийни мероприятия в училищната мрежа".

В момента привършва първата серия от проверки в регионалните управления на образованието: 

"И ще направим още една серия проверки със сигурност".

 Денков уточни, че проверките в регионалните управления не са единствено по повод данните за политизация на системата, а касаят цялостната дейност на тези структури: 

"Проверките са комплексни. Проверяваме също и начина на действие.  Те имат и други функции, които също трябва да се проверят".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени