Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40 прожекции и дискусии в започващия фестивал "Срещи на младото европейско кино"

Снимка: youngcinema.eu

Седмото издание на "Срещи на младото европейско кино" се открива тази вечер (18:00 ч.) и ще продължи до 30 юни с прожекции и срещи във филмотечното кино "Одеон", Френския институт в България, кино "Влайкова", Чешкия център в София и Гьоте институт.

на фестивала тази година е по-обширна и богата след пропуснатата заради пандемията 2020-а, обясни пред Радио София организаторът Ралица Асенова. Предвидени са над 40 прожекции и дискусии, работилници за деца и младежи, срещи с режисьори. Филмите са от всички форми и жанрове.

„Искаме да представим европейското кино в неговата цялост и многообразие, с различните подходи и естетически виждания. Освен нови заглавия, зрителите ще могат да видят и класики. Акцент са няколко шедьоври на легендарната френска режисьорка Аньес Варда („Клео от 5 до 7“)", каза още Асенова.

Ще се проведат дискусии с българските режисьори Слава Дойчева, Христо Симеонов, Димитър Димитров-Анимитер.

През цялата година работим с учители и училища, допълни продуцентът Еви Карагеоргиу. Тя разказа за новия проект „Моето място в киното“, с който младите хора се запознават с работата и филмите на жени режисьори. Така се разбиват някои предразсъдъци, повишава се тяхната кино култура.

Фестивалът ще бъде открит с филма „Класната стая на г-н Бахман“ (Германия, 2021) на реж. Мария Шпет, в който участват и две българчета.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Ралица Асенова и Еви Карагеоргиу.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!