Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Захари Захариев: Светът не е склонен да се поучава от историята си

Проф. Захари Захариев
Снимка: Стопкадър, ТВ Европа

"80-годишнината от началото на нападението на Съветския съюз от хитлерофашистка Германия носи със себе си важно послание - ако оставим на политическите, на историческите процеси да се развиват, както ги диктуват политическите касти, ако отдалечаваме народната воля от тях, то винаги ще съществува огромния риск от повтарямеост. Днес имаме твърде много индикации, които кореспондират със ситуацията в Европа с навечерието на Първата световна война и годините между двете Световни войни". 

Това каза пред БНР проф. Захари Захариев, организатор на международна конференция на тема "Народната дипломация като фактор за развитие на диалога, разширяване на международните социално-икономически отношения, укрепване на сигурността и стабилизиране на мира на Земята". 

Форумът ще се проведе на 25 и на 26 юни в БАН и е свързан с годишнината от началото на нападението на Съветския съюз от хитлерофашистка Германия

В предаването "12+3" проф. Захариев подчерта, че светът не е толкова склонен да се поучава от собствената си история

"Младите поколения едно след друго се събуждат с друго усещане за своето бъдеще и с друга претенция по отношение на онези, които трябва да говорят от тяхно име и да ги управляват. Има жизненост в демокрацията, има живот в гражданското общество". 

Интервюто с проф. Захари Захариев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!