Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва изравни 120-годишен температурен рекорд

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва беше засегната от гореща вълна тази седмица, като температурите достигнаха 120-годишен рекорд, съобщи руската метеорологична служба.

В понеделник температурата в руската столица достигна 34,7 градуса по Целзий, съобщи "Росхидромет". Това съответства на рекорда от юни през 1901 г.

Метеорологичната служба, която води статистика от 1881 г., прогнозира температури над 35 градуса по Целзий в четвъртък и петък.

"Увеличението на температурите, регистрирано в Москва за тези дни, е безпрецедентно от 120 години", каза метеороложката от "Росхидромет" Марина Макарова пред "Франс прес".

"Това е заради глобалните климатични промени", коментират от службата.

Най-високата регистрирана в историята температура в Москва - над 38 градуса по Целзий - е от юли 2010 г., когато голяма част от Западна Русия е била засегната от масивна гореща вълна и огромни пожари.

Вторият по големина руски град Санкт Петербург, на около 600 километра северозападно от Москва, също „ври” този месец, като температурите са достигнали 34 градуса по Целзий, най-високите от 1998 г. насам.

Горещите вълни стават по-вероятни поради изменението на климата, казват учените. Тъй като глобалните температури се повишават с течение на времето, се прогнозира, че топлинните вълни ще стават все по-чести и интензивни, а въздействието им по-широко.

През последните няколко години Русия постави многобройни рекорди по високи температури и през юни миналата година регистрира температури от 38 градуса по Целзий в град Верхоянск - най-високата температура, регистрирана над арктическия кръг от началото на измерванията.

Повишаването на температурите допринесе за опустошителни наводнения и горски пожари, които засегнаха Сибир с нарастваща редовност през последните години. Те също така допринасят за топенето на руската трайно замръзнала земя, която обхваща около две трети от голямата територия на страната.

Но кризата има и положителен момент за Русия, тъй като поради исторически спад в лятната ледена покривка на руския арктически морски маршрут, наречен Северния морски път, тя ще може да се възползва от по-дълги периоди на ползване на трасето.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени