Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК удължи действието на механизма за наблюдение на износа на Covid ваксини

Снимка: pixabay

Европейската комисия ще удължи до края на септември действието на механизма за наблюдение на износа на ваксини срещу Covid-19 от Европейския съюз, след като получи одобрение от националните правителства. Досега е била блокирана само една пратка от 250 000 дози от препарата на "Астра Зенека" за Австралия. 

Европейската комисия създаде механизма през януари, за да ограничи износа от фармацевтичните компании, за които имаше съмнения, че не изпълняват споразуменията си за доставка. Заедно с това регламентът позволи да бъдат изнесени стотици милиони дози, произведени в Европа.

Днес комисия на Европейската агенция по лекарствата даде съгласие за производство на ваксината на "Пфайзър/Байонтек" в още два европейски завода - в Райнбек, Германия и Щайн, Швейцария. То може да започне веднага, тъй като не се изисква решение на Еврокомисията.

Междувременно Брюксел реши да добави възможност за купуване на допълнителни 150 милиона дози към договора с "Модерна" с период на доставка през следващата година. Основният договор е за 300 милиона, като половината от тях вече са поръчани от Брюксел. Включени са и клаузи за препарати, покриващи новите варианти на коронавируса, такива за прилагане при деца и бустер ваксина.

По-рано Белият дом обяви план за предоставяне на 55 милиона дози ваксини срещу Ковид-19 в световен мащаб. Около 75% от тях ще бъдат дарени за Латинска Америка и Карибите, Азия и Африка чрез програмата "Ковакс".  Една четвърт ще бъдат за "регионални приоритети" като Колумбия, Аржентина, Ирак, Украйна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна