Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автокъщата в Борисовата градина трябва да върне терена на „Софийски имоти“

Снимка: kapitolia.com

Собственикът на автокъща „Капитолия“, която се намира в Борисовата градина, трябва да предаде терена на „Софийски имоти“ ЕАД. Това става ясно от определение на Върховния касационен съд, който е отказал разглеждането на делото и така влиза в сила решението на Софийския градски съд, съобщава БГНЕС.

Столичната община не дължи неустойки на наемателя, който е изградил 6 бр. стоманобетонови фундаменти с чадър от метална конструкция, изпълнени без разрешение за строеж и без одобрени проекти. В случая те или ще бъдат премахнати, или ще останат в собственост на наемодателя, съгласно клаузите на договора, като и в двата случая заплащане на извършените дейности не се дължи.

Директорът на „Софийски имоти“ Димитър Шивачев казва, че на този етап не могат да се възползват от това решение на съда, тъй като наемателите от ЕТ „Минкин – Албена Минкин“ твърдят, че откакто са получили писмо за освобождаване на терена не са били във владение, а там е била друга фирма – „Софтрейд 2003“ ЕООД и дефакто осъденият не е бил там.

По думите му това са хватки за бавене на изпълнението на решението на СГС. От думите му стана ясно още, че поредното дело, което е заведено отново е в Софийския градски съд и първото му заседание е насрочено за октомври месец.Шивачев обясни, че сагата с „Капитолия“ е от около три години и поясни, че до преди получаване на писмото за освобождаване на терена, собствениците редовно са плащали наем.

Във времето на делото обаче са спрели да го правят. Преди 2 години Столичният общински съвет прехвърли обектите: автокъщата "Капитолия", заведението "Маймунарника" и ресторанта „Веселото село“ в Борисовата градина за стопанисване от общинското предприятие „Паркове и градски градини“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна