Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постановката „Чудото на Свети Георги“ събира актьори от България, Сърбия, Северна Македония и Румъния

Актьори от постановката „Чудото на Свети Георги“
Снимка: Латинка Светозарова

Драматично-кукленият театър „Иван Радоев“ в Плевен подготвя поредното си предизвикателство към зрителя. Този път те ще слушат актьорското изпълнение в съвместната премиера на езиците на балкански държави.

Режисьорът е от Сърбия, актьорите са от България, Сърбия, Северна Македония и Румъния, пиесата е „Чудото на Свети Георги“ от Русомир Богдановски, автор от Северна Македония. Премиерата е в Плевен на 28 и 29 юни. През есента със спектакъла се открива престижен международен фестивал в Ниш, през октомври ги очакват в Румъния.

Васил Василев, директор на ДКТ „Иван Радоев“ заяви, че трябва малко лудост за реализирането на тази идея, но пък е убеден, че е правилният път в този глобален свят.

"Спектакълът е по пиесата на Русомир Богдановски, автор от Северна Македония, „Чудото на Свети Георги“. За първи път ще бъде реализирана на българска сцена, коопродукция между Драматично-кукленият театър „Иван Радоев“, Народен театър Ниш и класически театър "Йон Славич Рад" - Румъния", каза за БНР Васил Василев.

Васил Василев         Снимка: Латинка Светозарова

По думите му спектакълът „Чудото на Свети Георги“ е фантастична трагикомедия, в която има и остроумното, и забавното, и абсурдното.

"Тя преплита много народни теми, които са свързани на Балканите. Притча за един цар и за една царица, които се опитват да разделят народа си, за да могат, колкото се може по-дълго да управляват. Това е едно намигване, защото в крайна сметка ние на Балканите винаги повече сме били разделяни, отколкото обединявани или когато сме били обединени, то сме били под чуждо владичество. Така че търсим нашия път - пътя на новото време. Ние искаме да покажем как с култура, с изкуство границите нямат никакво значение и мечтата ни е да търсим новото, да градим нещо, да направим един спектакъл, който да е универсален и разбираем за всички народи, които ще играем. Използваме много движенчески похват, много визуални неща е използвал режисьора Никола Завишич, за да може той да бъде по-достъпен и разбираем", подчерта Василев. 

Адаптацията и режисурата са на Никола Завишич (Сърбия), хореограф е Андреа Гаврилиу (Румъния), музиката е на Милен Апостолов, сценографията и анимацията на Николай Димитров NAD, костюмите са дело на Константин Вълков. В ролите участват сръбските актьори Драгиша Велкович, Драгана Йованович и Марко Павловски и техните колеги от Румъния Марина Палли и Стефан Догару. Какво е усещането при създаването на общия продукт, актьорите от Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ - Плевен Антъни Пенев, Бориса Сарафова и Асен Данков.

"Най-невероятното нещо, което се случи е, че събрани от различни места хора, които не се познаваме, не знаем нищо един за друг, се превърнахме в приятели", каза Антъни Пенев.

"Тук говорим за театър, не за пърформанс, не за експеримент, а за истински театър с актьори на високо ниво, които знаят какво правят и го правят много добре. Има едно самочувствие в момента, че ето и това се случи и с това ще се справим и напред ще продължим и ще се случват още такива неща и ние можем да го направим, което за мен е много важно. Хората се съмняват в себе си, аз се съмнявах в себе си, но благодарение на този проект спрях да се съмнявам и сме готови за още такива проекти, защото те са възможни", допълни Бориса Сарафова.

"Най-важното, което ми даде този проект, това са срещите с нови колеги. Винаги се възхищавам и много се радвам като работя с нови колеги, особено когато те са талантливи и видя, че ме провокират да творим заедно и да се надиграваме, и да градим спектакъл заедно", подчерта Асен Данков. 

Деян Лилич от Северна Македония има специално участие в спектакъла.

Постановката ще бъде включена в програмата на театрите в Плевен, Ниш и Арат.

"Всеки актьор ще говори със собствения си език. Да, ще бъде със субтитри, за да може да има още по-голяма разбираемост, но е хубаво, че ще чуем мелодията на всеки един. Това, което правим ние с нашата професия и театър винаги е да насочваме зрителя, най-близък ти е този, който е близо до теб. Най-близък ти е съседа ти и ти трябва да го разбереш, да го опознаеш, за да имаш повече гостоприемство и по този начин да станем по-добри. Да направим нещо така, както се прави без никакви спънки", допълни Васил Василев.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна