Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнителни Covid мерки в Москва

Сергей Собянин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на резкия ръст на заболеваемостта от Covid-19 кметът на Москва Сергей Собянин въведе с указ допълнителни мерки срещу разпространението на инфекцията.   

Още от днес се забраняват концертите, развлекателните и спортните мероприятия с участието на повече от 500 души както в затворени помещения, така и на открито.

От следващия понеделник, 28 юни, в заведенията за обществено хранене ще могат да влизат само ваксинирани, преболедували Covid-19 през последните шест месеца или с хора с отрицателен PCR тест.

Хората, които отговарят на посочените изисквания ще получават индивидуален QR код и никакви справки на хартия няма да се приемат. Сергей Собянин написа в личния си блог, че ситуацията със заболеваемостта остава много сложна.

 По думите му в ковидните отделения има 14 000 тежко болни и здравната система работи при пълна мобилизация на възможностите си. Заместник-кметът по социалното развитие Анастасия Ракова добави, че при 90% от новозаразените се открива индийският щам..

„Подкрепяме решителните мерки на кмета на Москва. Те са продиктувани от сложната ситуация“, заяви за ТАСС говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Някои юристи обаче са на мнение, че новият указ на Собянин противоречи на конституцията, защото неоснователно ограничава правата на хора, които по обективни причини не могат да получат така наречения QR код


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени