Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наградиха ученик за проявена смелост при пожар

Ученикът Митко Петров (в средата) с награда "Златно сърце"
Снимка: Стоян Радев

Наградата „Златно сърце“ на Регионалното управление на образованието Сливен бе връчена на осмокласника Митко Петров за проявен героизъм по време на пожар в родното му село Градец миналата година.

На 15 април в съседна къща на Митко избухва пожар, той пръв вижда огъня и с помощта на майка си издърпват тялото на трудноподвижният им съсед.

Отличието се връчва от 14-години насам съвместно с Областна управа на деца и ученици, извършили благородни постъпки.

Година по-късно след пожара Митко Петров разказа, какво е преживял в онзи ден:

"Виждам пушек, дим. Викам на мама, татко и отидохме в къщата, изкарахме хората, хванахме маркучите и помогнахме на пожарникарите". 

Наградата „Златно сърце“ бе връчена на Митко от областния управител Минчо Афузов в присъствието на майка му, директора на училището в Градец и кметът на селото. 

"Героичните постъпки са нещо, което човек има възможност да направи в живота си един или два пъти, и когато на тази млада възраст Митко, си преодолял страха, ще остане спомен за цял живот и за теб самия един пример как трябва да постъпваш по-нататък". 

Началникът на Регионалното управление на образованието Милена Чолакова сподели, че спасеното семейство Русчеви изказва благодарност на смелия ученик:

"Благодарят от цялата си душа на Митко за това, че са живи. И ние ти благодарим Митко!".

Областният управител съобщи, че са предприети действия за подпомагане на семейство Русчеви, което е изгубило покъщнината си в пожара. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.