Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом: Няма да постигнем целта за 70% ваксинирани американци до 4 юли

Джефри Зиенц, координатор на Белия дом за реакция на Covid-19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Координаторът на Белия дом за реакция на Covid-19 Джефри Зиенц обяви във вторник, че ще бъде пропусната целта на американската администрация за ваксинирани срещу коронавирус с поне една доза 70% от всички пълнолетни граждани на САЩ.

Зиенц все пак се опита да обрисува по-оптимистична картина по отношение на полаганите усилия за ваксинация, като заявиха, че в момента 70% от хората над 30-годишна възраст са получили поне една доза от ваксина срещу Covid-19 и че до 4-ти юли (Деня на независимостта на САЩ) тази група трябва да включва всички американци на възраст над 27 години.

Към днешна дата - 12 дни преди националния празник на Съединените щати, 65,4 на сто от гражданите над 18 години са получили поне една доза от разрешените в страната ваксини на "Файзър", "Модерна" и "Джонсън и Джонсън". За да бъдат достигнати 70 процента, достатъчни за т.нар. колективен имунитет, ще са нужни няколко седмици допълнително, каза Зайънтс, цитиран от Франс прес.

Освен това Зиенц заяви, че младежите на възраст от 18 до 26 години "смятат, че вирусът не ги е засегнал" и ги предупреди да се ваксинират поради продължаващото нарастване на случаите с варианта Делта на коронавируса.

Джефри Зиенц също така отбеляза, че втората цел на администрацията на президента Джо Байдън да има напълно ваксинирани 160 милиона души до Деня на независимостта ще трябва да бъде изместена към средата на юли и че сега Белият дом прогнозира, че целта за 70% ваксини пълнолетни американци ще бъде преместена с "няколко седмици".

В резултат на напредналата ваксинация броят на инфекциите в Съединените щати вече падна драстично - средно 10 000 нови случая за седмица, което прави 3 на 100 000 души. Но ваксинирането протича твърде неравномерно в различните щати - от 84 на сто във Върмонт до едва 45 процента от хората в Мисисипи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!