Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джером Пауъл: Фед няма превантивно да повишава лихвите

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви във вторник, че централната банка няма да повишава лихвените проценти "превантивно", ако смята, че заетостта е "твърде висока".

Говорейки пред подкомисията на Конгреса по въпросите на коронавирусната криза, Пауъл подчерта, че Фед възнамерява "да изчака доказателства за действителна инфлация или други дисбаланси", а не за вдигане на лихвите, "защото се страхуваме от възможно настъпление на инфлацията“.

В своето встъпително слово по време на изслушването шефът на Фед подчерта, че "инфлацията се е увеличила значително", но посочи, че тъй като преходните ефекти, като например отварянето на страната след коронавирусните локдауни и затрудненията в доставките, ще отслабнат, инфлацията ще спадне отново до целевото ниво от 2 на сто на Централната банка на САЩ.

Джером Пауъл посочи, че повишаването на инфлацията до 5% е неприемливо, но данните за заетостта и ценовия натиск са в необичайна обстановка поради пандемията и следователно Фед действа "смирено" при правенето на прогнозите.

Освен това председателят на Фед призна, че ефектите от възобновяването на икономиката са по-големи, отколкото са очаквали централните банкери. Повишаване на цените обаче се наблюдава най-вече в сектори, които са били засегнати от локдаун мерките заради пандемията, като автомобилната индустрия и туристическата индустрия, и не сигнализират за затягане на икономиката.

Пауъл добави, че постъпващите данни са в съответствие с идеята, че инфлационните фактори ще отслабнат с времето и той има голямо доверие в преходния характер на инфлацията, но в момента е трудно да се предскаже точната времева рамка.

"Готови сме да използваме нашите финансови инструменти според случая, ако се окаже, че това не е така“, каза Пауъл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна