Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мобилни групи от адвокати и ромски медиатори предоставят безплатна правна помощ

Елена Чернева, заместник-омбудсман
Снимка: Здравка Маслянкова

Мобилни групи от адвокати и ромски медиатори дават безплатни консултации на социалнослаби граждани и жертви на домашно насилие. Пилотните центрове са във Велико Търново, Варна и Стара Загора и са по проект за 750 000 евро на Националното бюро за правна помощ.

Над 200 консултации на хора от уязвими групи са предоставили безплатно за два месеца четиримата адвокати от Центъра за правна помощ във Велико Търново, съобщи координаторът на пилотния център Доброслава Керекова:

"Има казуси и с домашно насилие, свързани с родителски права и издръжка на деца".

Проблемът с домашното насилие ескалира, коментира заместник-омбудсманът Елена Чернева:

"По време на извънредното положение, жертвите, убити от партньорите си, са девет".

По проекта на Националното бюро за правна помощ ще бъдат обучени 300 адвокати, които да работят с жертви на насилие, с деца в риск и социално слаби.

"Да се гарантира и да се осигури правна помощ на най-уязвимите граждани", посочи адвокат Диляна Гитева, ръководител на проекта, и допълни, че крайната цел е  да се създаде национален механизъм за ограничаване на домашното насилие.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.