Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер няма да се съгласи с шотландски референдум преди общите избори

Майкъл Гоув, британски вицепремиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският вицепремиер Майкъл Гоув заяви, че не може да си представи каквито и да било обстоятелства, при които премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще се съгласи на нов референдум за независимост на Шотландия преди общите избори през 2024 година.

В интервю за "Телеграф", публикувано във вторник, Гоув заяви, че би било глупаво да се говори за референдум, тъй като страната се възстановява от пандемията, определяйки подобни действия "в най-добрия случай като безразсъдни, а в най-лошия като глупост".

Освен това той твърдо подкрепи усилията на Джонсън да поддържа британския съюз на повърхността, но призна, че премиерът може да започне да посещава Шотландия по-често.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън активно се бореше за идеята за втори референдум за независимост на изборите за Холируд (шотландския парламент) преди месец и след победата на Шотландската националистическа партия нарече този ход "неизбежен", но представителите на Даунинг Стрийт омаловажават проблема, цитирайки преди всичко коронавирусната пандемия като основна причина за изчакването.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!