Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След протест срещу превръщането на изоставения строеж в София в педиатрия

МРРБ издава до дни виза за проектиране и строителство на нова детска болница

| обновено на 23.06.21 в 18:28
Снимка: Анелия Джамбазка

До дни Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще издаде виза за проучване и проектиране на нова сграда за планираната Педиатрична болница. Решението дойде след граждански протест пред Министерски съвет.

Протестът на граждани и представители на Инициативния комитет за истинска детска болница и национална мрежа на децата беше провокиран от вчерашната среща на регионалния министър с представители на Здравното министерство и изпълнителите на проекта, след която беше решено да се внесат предложения за промяна на подробния устройствен план.

"Вече две години и половина, откакто е взето решението да имаме такава болница, се полагат усилия единствено да се възкреси един скелет в комплекса на Александровска".

След протеста представители на протестиращите се срещнаха с регионалния министър Виолета Комитова и със здравния министър Стойчо Кацаров. Резултатът след срещата беше обещанието за издаване на виза и проект на нова сграда:

"Нямаме законова норма, с която ние да съдействаме по този начин да се случи този проект - реконструкция и дострояване на съществуващата сграда.

Можем в рамките на много кратък срок, става дума за дни, да издадем виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда на същото място в границите на Медицинска академия. Сградата ще бъде висока 20 метра и от тук нататък може да се продължава с детската болница", заяви регионалният министър и допълни, че няма да бъде променян действащият устройствен план за мястото от 2011, който предвижда нов строеж. 

"Обществената поръчка не е предвиждала блъскане на старата сграда. Предвиждала е реконструкция на старата сграда", поясни здравният министър Стойчо Кацаров.
Днешният протест бе организиран заради проведената вчера среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството със страните, участващи в изпълнението на проекта за изграждане на болницатаНа нея бе прието инвеститорът - Министерство на здравеопазването -  да внесе ново мотивирано предложение за изменение на подробния устройствен план, което да съответства както на конкретните инвестиционни намерения, така и на параметрите на застрояване, предвидени в Закона за устройство и застрояване на Столична община. 

Според протестиращите обаче това е договор за довършване на изоставения строеж. В подкрепа на каузата си от началото на юни те събират и подписка.

Д-р Бояна Петкова, която е сред организаторите на протеста, вижда опит за прокарване на стария план и създаването на нова болница върху стари основи:

„Тази сграда по стария проект просто не е годна за целите на съвременната медицина в момента - тя е проектирана преди повече от 40 години и всъщност не може да бъде пригодена с тези параметри да изпълнява нуждите на медицината и на децата в момента“.

В протеста се включиха множество родители с деца. Пред БНР споделиха:

„Случва ми се да виждам деца, прехвърляни от отделение в друго отделение от над три различни болници в рамките на две седмици, защото няма една единна детска болница, където детето да бъде обслужено - прегледано и лекувано, както трябва“.

„Новата детска болница да е на ново място с нова структура“;

„Един скелет на сграда, който е стар, включително морално остарял, но освен това опасен, незаконен и негоден“

В предаването "Преди всички" д-р Бояна Петкова заяви, че ще настояват за нов проект за детската болница.

"Ако не бъдем включени в разговорите и срещите за бъдещата детска болница, ще предприемем по-мащабни протести през следващата седмица", заяви д-р Петкова.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!