Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се призив на евродепутатите за отпадане на мониторинга над България

| обновено на 23.06.21 в 11:58
Снимка: Европейски парламент

Евродепутатите ще отправят призив да бъде свален механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния по време на днешната пленарна сесия в Брюксел. Това ще стане по време на дебатите по проектодоклада на Европарламента, в който се прави анализ на първия доклад на Европейската комисия за върховенството на закона от  миналата година за всички страни-членки.

През октомври 2019 г. Европейската комисия представи последния доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България, според който страната ни е напреднала достатъчно в реформите на правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност спрямо ангажиментите, поети преди присъединяването й към ЕС. Бе отбелязано обаче, че има още работа, която трябва да се свърши по практическото им изпълнение и по-конкретно за отчетността на главния прокурор.

По-късно документът бе приет и от Европейския парламент, като оттогава за България не бе изготвян отделен доклад по този механизъм за разлика от Румъния.

Миналата година докладът за България бе в рамките на първите доклади за всички страни членки по върховенството на закона. Все още обаче не е взето решение механизмът да отпадне за страната ни. Това трябва да направи Съветът на ЕС.

По време на днешните дебати евродепутатите ще определят своите приоритети за състоянието на върховенството на закона във всяка страна-членка и ще дадат конкретни препоръки към Комисията.

По неофициални данни се очаква докладът за тази година да е готов през юли, но запознати припомниха, че миналогодишният доклад излезе чак през септември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна