Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бъдещо минало“ или как музиката среща пространствата в дебютния албум на Димитър Горчаков

Снимка: личен архив

Да преплетеш времето – бъдещето и миналото, да срещнеш няколко стила – джаз, фолклор, класическо музика, да импровизираш, експериментираш и интерактивираш и всичко това в голямото море на музиката – такава е провокацията, която отправя музикантът Димитър Горчаков с новия си албум „Бъдещо минало“. умее да прави умело преплитане между фолклор, джаз, класическа музика, а през годините се развива в различни експериментални и импровизационни проекти в сферата на музиката и театъра, и то из цяла Европа, Северна и Южна Америка и Скандинавските страни:

„Това са колекционирани емоции, които се опитвам да изразя чрез музиката, тя е авторска, чрез най-естествен и искрен подход. Опитвам се всеки тон да е нещо, което излиза от мен, цялото звучене е провокация за повод за размисъл. Стиловете се преплитат, използвам дори синтезаторни звуци, нещо по-електронно, за да има елемент от бъдещето. Музиката на бъдещето ще продължава да търси все по-нови изразни средства. Това ще е един безкраен процес, музиката ще бъде комбинация от технологии, и това което е било преди – фолклора, класическата музика.“

Димитър Горчаков работи в последната година и по проекти с перуанският перкусионист и композитор Пиеро Епифания, който вече 7 години живее в България и налага собствено и ново звучене на латино ритмите като ги преплита с нови стилове.

„Неговата музика е топла, жива, танцувална, има и голяма смесица от стилове – реге, джаз, диско. Има го рок елемента, психиеделичното звучене, ритмите са много интересни, когато си партнираме в проекти с него, ритмите от Южна Америка, които са типично от неговата култура, преплетени с други стилове на сцена са едно голямо предизвикателство за самите нас, които си партнираме с него като творци.“

Димитър Горчаков е джаз пианист, който през последните десетина години участва в редица проекти, свързани с импровизационен театър (Mалките неща, Unlock I), озвучаване на неми филми (Белгийски седмици в София - 2011 и 2012) музикален пърформънс (Ivo Dimchev Songs), музика на момента (StoryTailors), експериментални електронни проекти (Clavexperience, HIKU, Desy & Visual Madmen), традиционен джаз (6 поредни години участие на Mайсторския клас на Милчо Левиев, Blue Moon Quartet, Nat King Cole Tribute и др.) , народна музика и нова музика, стъпила на фолклорни основи (Untraditional Duo с Христина Белева и излезлия преди няколко седмици албум Places на Живко Василев).

За звученето на дебютния албум „Бъдещо минало“ и за официалната му концертна премиера, която предстои в сряда, 23 юни 2021 г. от 20 часа в пространство 108, чуйте интервюто с Димитър Горчаков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени