Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адвокати консултират безплатно социално слаби жители във Варненска област

Жители на Област Варна с ниски доходи ще имат възможност да получат безплатна правна помощ на място в населените места, в които живеят. Консултациите се предоставят от мобилни екипи, включващи адвокат и ромски медиатор. Условието е търсещият правна помощ да има доходи под прага на бедност, което декларира предварително, съобщи в интервю за Радио Варна Виктория Николова – управител на Областния информационен център във Варна: 

Правните консултации се извършват по проект на Националното бюро за правна помощ, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. Целта е да се разгърне системата за юридическа помощ към повече граждани от уязвими групи, като основният фокус е върху жертви на домашно насилие, деца в риск и представители на ромската общност, включително живеещи в отдалечени и изолирани селски райони. Освен в Област Варна, проектът се изпълнява на територията на Стара Загора и Велико Търново.

За Варненска област са ангажирани 10 адвокати, които ще обикалят всички общини и ще провеждат срещи с желаещи да получат юридически съвет. Предстои да се изготвят списъци и график на посещенията.

До момента на терен са проведени консултации в Игнатиево, Тополи и Ветрино, съобщи Николова. Най-често хората се обръщат към юристите за разрешаване на семейни проблеми - двойки без брак спорят за родителски права или не знаят как да получат издръжка. Търсят се съвети за узаконяване на къщи в ромските махали, както и за неплатени здравни осигуровки и кредити. Идеята е след анализиране на юридическите казуси по места да бъде създаден механизъм за помощ. Изпълнението на проекта ще продължи до февруари 2023 г..

Днес заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев, председателят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева и заместник-омбудсманът на Република България Елена Чернева ще посетят пункта за предоставяне на безплатна правна консултация на хора от уязвими социални групи в област Варна, който се намира на улица "Пирот“ № 8А в морската столица.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.