Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

SOS Детски селища - комплексна грижа за уязвими деца и младежи

Снимка: SOS Детски селища - Трявна

Днес е международният ден на SOS Детски селища. Организацията у нас се грижи за 800 деца, младежи и техните семейства. 

23 юни е рожденият ден на австрийския лекар Херман Гмайнер, основоположник на SOS Kinder Dorf.

„Той събира деца сираци след войната, жени, които са загубили своите съпрузи на фронта, разрушена Европа. Той събира всички тези неща, които липсват, ги събира в семейства. Изкуствено направени семейства, в които има майка, има деца, които намират майката, има дом и сигурност“, разказва Иван Христофоров, директор на Програмата за Габрово, Трявна и Велико Търново.

Следвоенният модел постепенно бива заместен от по-съвременни форми на семейна грижа.

Много от възпитаниците на SOS детските селища у нас след време се връщат със собствените си потомци, за да посетят приемните си майки.

„Имаме художнции, строители, търговци – много широк спектър на професиите. Никой от тях не ни е забравил. Те са млади хора, сега устройват своя живот. Обикновено намират време да ни се обадят. Получаваме снимки на бебета, на пораснали деца. Това е много радостно“, отбелязва Христофоров.

Организацията е ангажирана с държавната политика за приемна грижа, като управлява комплекс от услуги в помощ на децата и семействата. SOS детските селища прилагат натрупания опит и го прилагат в приемната грижа, която отговаря на всички изисквания и стандарти, подчертава Иван Христофоров.

Извън пределите на институцията, това се случва и в местни общности – приемни семейства в различни градове и села.

„Ние ги подкрепяме. Те имат редица проблеми, свързани с преодоляване на някои дефицити в децата, които отглеждат. Ние виждаме тази ниша и чрез социални услуги, които управляваме. Много от тях са държавно делегирани дейности, спечелени след конкурс. Успяваме да достигнем до тези семейства и да подкрепим децата с логопеди, с психолози и други специалисти“, пояснява Христофоров.

Фокус в работата на SOS детските селища е и грижата за младежите, за които до навършване на пълнолетие се е грижила държавата.

Те на практика остават на улицата, ако нямат семейство, което да ги подкрепи. Ние ги насочваме със специалисти към работа, към квартира, към завършване на определени курсове, които биха били в помощ на един млад човек – шофьорски курс, курс по английски, по фризьорство, козметика и т.н. Програма, която продължава обикновено три години, но ако младежът е студент, ние му помагаме по време на цялото следване.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна