Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът спря смяната на ръководството на "Автомагистрали" ЕАД

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд е спрял вписването на новото ръководство на държавната фирма "Автомагистрали" ЕАД. Това е станало по искане на настоящите членове на съвета на директорите. Това са сегашният изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите - Александър Филев и Иван Коларов.

Съдът се мотивира, че служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова, която иска да смени ръководството, не е провела конкурс за постовете.

Съдът отбелязва, че по закон членовете на борда трябва да са петима, а не трима, както е предложението.

Софийският градски съд постановява, че вписването на новото ръководство може да стане, след като се реши спорът между страните. 

Комитова поиска да смени ръководството на "Автомагистрали", след като проверка откри, че държавната фирма е платила авансово над 180 млн. лева на външни фирми за проекти за обезопасяване на свлачища и срутища, а шест месеца преди крайния срок почти нищо от възложените дейности не е свършено.

Заради тези договори Комитова смени цялото ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура".

Комитова неведнъж съобщи, че иска да се раздели със старото ръководство на "Автомагистрали" цивилизовано. Директорът на компанията Стоян Беличев пък уточни, че е готов да предаде поста, стига смяната да стане по всички изисквания на закона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени