Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин обвини НАТО в отказ от диалог с Москва

| обновено на 23.06.21 в 18:15
Владимир Путин
Снимка: пресслужба на Кремъл

Президентът на Русия Владимир Путин изрази безпокойството си от увеличаването на военната мощ на НАТО в близост до руските граници и обвини Алианса в отказ от диалог с Москва.

В обръщението си към участниците в деветата Московска конференция по международна сигурност президентът Путин заяви:  

„Не може да не ни безпокои непрекъснатото увеличаване на военния потенциал и инфраструктурата на НАТО в близост до руските граници. Както и това, че Алиансът отказва да разгледа конструктивно нашите предложения за деескалация на напрежението и намаляване на риска от непредвидими инциденти“.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу определи обстановката в Европа като взривоопасна и обвини за това НАТО: 

„Срещата на НАТО на 14 юни в Брюксел потвърди трансформацията на блока от регионален в глобален военно-политически съюз, чиято главна задача е възпирането на Русия и Китай. Приетите на срещата решения за увеличаване на разходите на страните членки и усъвършенстването на потенциала за ядрено възпиране затвърждава за години напред военното противопоставяне в Европа“.

Същевременно днес по обед кораб на руския Черноморски флот откри предупредителен огън по британския разрушител Defender. Според версията на руското министерство на отбраната Defender е навлязъл в териториалните води на Русия в района полуостров Крим.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени