Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският банков надзор иска банките да изработят 10-годишни планове за климатичните рискове

Банките в Европейския съюз трябва да имат 10-годишни планове, в които да се уточнява как ще се справят с екологичните, социалните и управленските рискове (ESG), заяви в сряда банковият надзор на блока, цитиран от Ройтерс.

Нарастващи обеми от средства отиват в полезни за климата инвестиции и регулаторните органи искат инвеститорите да имат надеждна оценка на екологичните данни на дадена компания.

Представеният в сряда доклад на Европейския банков орган (ЕБО) съдържа препоръки към банките и техните надзорни органи за подход към ESG рисковете и помага на ЕС да постигне целите си за намаляване на въглеродните емисии до 2050 година.

Банките трябва да имат стратегически планове за период от поне 10 години, за да покажат устойчивостта си към различни сценарии, да разкрият стратегически цели на ESG и да преценят необходимостта от разработване на устойчиви продукти, посочва ЕБО.

Климатичните рискове могат да включват "физически" или свързани с времето събития като наводнения и "преходни" рискове като внезапни промени в стойностите на активите.


Докладът на ЕБО разглежда втория стълб на основните банкови правила, които оценяват как се управляват рисковете при заемодателите.

Очаква се по-късно през годината да бъдат представени подробни насоки за третия стълб, свързан с оповестяването на рисковете. Работата по първи стълб или дали действителните капиталови изисквания трябва да се променят, за да отразят ESG рисковете, се очаква на още по-късна дата, посочва Ройтерс.

Докладът на ЕБО се основава на съществуващите инициативи на ЕС, като например таксономия (наука за класификация и номенклатура), която определя устойчивостта на даден продукт и правила за оповестяване за всички видове компании.

Европейската централна банка, която регулира най-съществени кредитори в еврозоната, ще използва от края на 2022 г. този доклад за актуализиране на своя годишен преглед SREP за това дали банките притежават достатъчно капитал, за да покрият рисковете в своите баланси.

"Ние поставяме първоначален акцент върху свързаните с климата рискове, тъй като данните са по-напреднали, но банките също така трябва да подобрят своята идентификация и разбиране на социалните и управленските рискове", отбеляза за Ройтерс Фабиен льо Тение, политически експерт в ESG звеното на ЕБО.

Понастоящем банковите стратегически планове за са период до пет години.

"Повечето от нашите препоръки няма да бъдат изненада за банките, но вероятно ще има предизвикателства, поне в близко бъдеще, пред кредитните институции да посрещнат всички тези препоръки", каза Фабиен льо Тение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна