Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ина Дамянова за новата си изложба "Лунни обекти":

Луната стана моя спътница, мое изразно средство

Снимка: inadamyanova.com
На 25 юни галерия “Ракурси” приема изложбата "Лунни обекти" на един изключителен артист, керамик, скулптор, интериорен дизайнер Ина Дамянова

“В каквато и сфера да работя, аз си оставам артист, винаги мисля като артист и подходът ми е такъв. Бях си казала, че няма да правя изложби заради самите тях, чаках си момента, в който да имам да кажа нещо ново на публиката, нещо важно за мен и това се случи”, казва Ина Дамянова.

Тази изложба е плод на дълго чакан импулс от артиста, време на натрупване на вътрешно търсене, път към нея самата, чието извървяване тя дълго отлага, защото не се е гмуркала в своята женственост. 

“Стана един много дълъг процес, в който изкристализираха нещата. Всеки творец споделя с публиката си част от себе си, част от своите преживявания, емоции, болка, търсения, отхвърляния, сблъсъци, противоречия. В един момент това бликна много естествено от мен. Трябваше да се сблъскам със себе си”, казва Ина Дамянова.

И в тази изложба тя остава вярна на своята монохромност. “Луната стана моя спътница, мое изразно средство, мое усещане за женственост, през която минава всичко и много ми харесва черно-бялото и сивото във всичките му нюанси на Луната.

Затова са тези лунни състояния, дори заради липсата на т.нар. цвят. За мен тази гама между бялото до черното, от светлината до тъмнината, това ми носи изключително богатство и пак оставам вярна на графичността, на пластиката”.

Още за изложбата чуйте в разговора на Ива Дойчинова с Ина Дамянова.     


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени