Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В концерт по повод 10-годишнината на майсторския си клас в НБУ

Сузана Клинчарова представя ключовия репертоар за арфа

Пиесите са включени в най-новия албум на изпълнителката

Сузана Клинчарова

На 23 юни от 19 часа в камерната зала "България" проф. Сузана Клинчарова и нейните възпитаници ще отпразнуват 10 години от началото на майсторските класове по арфа, организирани от Нов български университет в София.

Събитието е в рамките на 52-рия международен фестивал "Софийски музикални седмици" и ще представи най-новия албум в колекцията на известната българска арфистка, наречен "Keystones for the Harp".

По думите на Сузана Клинчарова, това са пиеси, които попадат в основния репертоар на арфистите, особено на онези, решили да участват в престижни конкурси. Авторите, които са включени в новия компактдиск, са Нино Рота, Паул Хиндемит, Бенджамин Бритън, Пиерик Хоуди, Хауърд Салседо. Творбите им за арфа са създадени между 1930 и 1970 г.

"Човек, когато се докосне до този репертоар, той го развива цял живот. Тоналният стил на ХХ век носи във себе си все още тази свежест, което е много добре показано в тези пиеси.

Типично за тези пиеси е, че композиторите (с изключение на Карлос Салседо) не са арфисти. Композирането за арфа е нещо много трудно, поради механиката на инструмента и поради възможностите за модулация. И затова тези много големи композитори на ХХ в. са работили в тясно сътрудничество с едни от най-големите арфисти на века." - сподели в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" изпълнителката.

Цялото интервю със Сузана Клинчарова и още интересни подробности за новия й албум чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени