Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгоиздаване по време на пандемия

„Книгата не само остава, а като че ли става още по-търсен продукт във време на изолация и всеобща карантина. Хубавото е, че както в много страни, така и в България онлайн продажбите успяха да заменят традиционното купуване на книги, там където книжарниците бяха затворени“. – казва Георги Александров, главен асистент във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, който ръководи студентския екип по създаването на изследването „Боледуват ли книгите“. 

Сборникът „Боледуват ли книгите?“ представя опит за пълна картина на книгоиздателската индустрия по време на пандемията през погледа на български издатели, книготърговци, библиотекари, писатели, читатели, както и данни от много държави по света. 

„Растеж на продажбите на книги има в почти всички скандинавски страни, в Италия, във Великобритания, а в САЩ дори отбелязват най-успешната си търговска година в областта на книгоиздаването“ – казва Георги Александров. – „Книгата постави и много въпроси – как реагират институциите, книготърговците, издателите, доколко са конкуренти, доколко могат да си сътрудничат“.

Според Ивял Кабрамова, студентка в специалност „Книгоиздаване“ и участничка в изследването дори библиотеките се справят успешно с Covid кризата:

„Вдъхновението за моя текст дойде от библиотеката във Велико Търново, където проявиха инициатива да доставят книги до домовете на своите читатели и доста възрастни хора се възползваха", казва тя.

Според Цветомира Дачева, също студентка и участничка в сборника, по време на пандемията подем отбелязват и аудиокнигите, които дори навлизат в сериозна конкуренция. 

Още по темата чуйте в „Какво се случва“.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна