Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Световен театър в София“ започва на 3 юли

Снимка: Siniša Trifunović

След година на дигитални излъчвания на спектакли, от 3 до 21 юли софийската театрална публика отново има възможността да преживее среща на живо с театрални и танцови представления от международната сцена. В своето петнайсето издание „Световен театър в София“ представя специално поканени продукции от Сърбия, Германия и Испания. Представленията ще се играят на сцените на Театър „Българска армия“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и ДНК – Национален дворец на културата.

Юбилейното издание на платформата се открива на 3 юли в Театър „Българска армия“ със спектакъла „Тартюф“ – една от последните постановки на режисьора Игор Вук Торбица (1987-2020). Съвременната преработка на класическата комедия на Молиер от XVII век открива образа на прочутия лицемерен свещеник Тартюф сред харизматичните (и не толкова) демагози и манипулатори в съвременната политика и медии.

Програмата включва и прожекции в Дома на киното на филмирани постановки в рамките на проекта National Theatre Live, представящ на кино екран най-доброто от британския театър. Тази година зрителите ще могат да видят филмовата звезда Джеймс Макавой на театрална сцена в спектакъла „Сирано“ – оригинална съвременна интерпретация на пиесата от XIX век на Едмон Ростан, с много рап, бийтбокс ритми и поезия.

Фестивалът предлага и заглавия от програмата на Stage Russia – прожекции на спектакъла „Деца на слънцето“ от Максим Горки на режисьора Тимофей Кулябин и на документалния филм „Станиславски. Страст за живот“, посветен на руския актьор, театрален режисьор и педагог Константин Станиславски.


Всички спектакли и прожекции са с превод на български език.

Организатор на театралния празник е фондация „Виа Фест“, с подкрепата на Столичната община, Министерството на културата, Гьоте-институт в България и Институт Сервантес в София.

Програмата на 15-ото издание на „Световен театър в София“ представи в „Артефир“ театроведът доц. д-р Асен Терзиев.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна