Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-доброто от българската и световната театрална сцена на "Световен театър в София" и „Варненско лято“

Петър Дундаков и Асен Терзиев
Снимка: Луиза Лазарова

От 3 до 21 юли, театралната публика в столицата ще има възможността да преживее среща на живо с театрални и танцови спектакли от международната сцена. Сред участниците са продукции от Сърбия, Германия и Испания, които ще се качат на сцените на Театър „Българска армия”, Сатиричен театър „Алеко Константинов”, ДНК – Национален дворец на културата.

Програмата включва и прожекции в Дома на киното на филмирани постановки в рамките на проекта NT Live, представящ най-доброто от британската сцена на кино екран и заглавия от програмата на Stage Russia.

На 30 юни, с юбилейния спектакъл 100, празнуващ 100-годишнината на Варненския драматичен театър, ще бъде открит 29-ият Международен театрален фестивал „Варненско лято“.

„Доста дълго време не бяхме сигурни в какъв формат ще се получи този фестивал. Миналата година, заради пандемията, правихме дигитални излъчвания изцяло и успяхме да покажем много големи театрални спектакли. Обикновено започваме на 1 юни с куклен спектакъл. Сега програмата е по-малка от обичайната. Във Варна селекцията е от по-камерни спектакли, от последните два сезона, които бяха едни от събитията на изминалите сезони“ разказа в ефира на радио София Асен Терзиев - театрален критик и главен координатор на “Виа Фест“, организатор на двете мащабни театрални събития.

На 12 юлив Археологичския музей във Варна, ще бъде премиерата на фестивалната продукция „Портрети на неизвестното“. Представлението е музикално - драматичен и визуален пърформанс, а него са замесени Петър Дундаков, Явор Гърдев и Венелин Шурелов.

„За мен е вълнуващо да работя в тази колаборация и с Явор, и с Венелин. Крайният резултат е една съвсем нова форма, поне за мен. Това е колаборация между драматургичен текст и музикалното изкуство, но не в приложния смисъл на думата, в който музиката обслужва някакъв драматургичен текст, а напротив, музикалните пиеси и текстът на Явор са създадени да прехвърлят мост между тези две нива“, каза Петър Дундаков.

Началото на XV-ото издание на платформата Световен театър в София е на 3 юли, от 19:00 часа, в Театър „Българска армия” на Национален театър Сомбор и Национален театър – Нови Сад от Сърбия на режисьора Игор Вук Торбица, с постановката на „Тартюф”.

Всички спектакли са с превод на български eзик.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Асен Терзиев и Петър Дундаков

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна