Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър и постоянните процеси в „Играта продължава“


Александър Цонков - Лостов е от града на стоте войводи – Сливен. Още от тийнейджърските си години пише книги и кратки разкази. Наскоро издаде своята дебютна книга – сборника с разкази „Играта продължава“. 

Идеята на книгата е да покаже какво се случва с нас, когато се сблъскаме с необяснимото. Сборникът е носител на съпътстваща награда от известния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“. 

„На 14 години писах книги игри. Беше бумът им. Това беше много интересно за всички ни, в Сливен имам цял кашон. Това ме вдъхнови да пиша в една тетрадка, която разграфих на епизоди. С химикал съм писал, ксерокопирайки различни илюстрации, които залепвах на страниците с тиксо“, връща се към спомените си в предаването „Нощен Хоризонт“ Александър.  

Авторът кръщава дебютната си книга на титулния разказ „Играта продължава“. Прави го, тъй като намира символика в това, че всичко, което ни заобикаля, е един кръговрат. 

„Малко по-философски погледното, реално един човек се ражда, умира, друг се ражда. Един свят се пръква, съществува милиарди години, случват се различни катаклизми и всичко се омесва в един нов първичен бульон. Наново се раждат светове. Играта постоянно продължава“. 

Интервюто с Александър Цонков - Лостов можете да чуете в звуковия файл. 

Горещи теми

Войната в Украйна