Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли плажове по родното Черноморие с достъп за туристи в инвалидни колички

Туристите в неравностойно положение в Гърция имат осигурен достъп до плажовете.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има ли и къде са плажовете по родното Черноморие, до които има достъп за туристи в инвалидни колички? Оказва се, че повечето плажове нямат пътеки и осигурен достъп до съблекални и до заведения за трудноподвижни хора. 

Според Грета Аспарухова, която от години изпраща писма до Министерството на туризма с призиви за поставяне на пътеки за хората със специални потребности, 90% от пясъчните ивици не са пригодени

"Трябва разбиране и съзнание от страна на концесионерите. Не смятам, че държавата трябва да е кой знае колко ангажирана, защото в закона е записано, че хората с увреждания трябва да имат достъп като всички останали хора. Дори в най-забутаното село в Гърция има платформи за придвижване по плажа, хората имат достъп дори до водата". 

Плажът в Крайморие е единственият у нас със сертификат за достъпност. Концесионерът на ивицата Николай Димитров: 

"Разположил съм дървени пътеки, свързани помежду си. Те осигуряват достъп до три от заведенията, до душовете, до съблекалните, до тоалетните, до водата. Инвестицията не беше малка, но това е удобство и за другите хора". 

След края на сезона от Министерството на туризма ще предложат да се направят изменения в договорите за концесия на плажните ивици. От ведомството са започнали проверки. Василка Цанева, началник на отдел "Управление на морските плажове": 

"Има изградени дървени пътеки на 52 морски плажа, чадъри и шезлонги за такива хора има на 35 плажа, тоалетни и съблекални на много места са обособени. Три морски плажа са ни дали информация, че имат плаващ проходим стол амфибия. Министерството на туризма следи стриктно за наличието и за състоянието на пътеките". 

Според Капка Панайотова от Центъра за независим живот едно място може да бъде недостъпно по различни начини

"Може да има направена рампа или друго съоръжение, но мястото все още да е недостъпно. Рампата трябва да отговаря на технически норми. Мърлявщината в нашата държава е пословична. Докато се направи нещо, както и да е, нещата ще са такива". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!