Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

300 лв. помощ за семействата на първокласници и осмокласници

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

Всички семейства с деца, записани за първи път в първи или осми клас в държавно или общинско училище, ще имат право на еднократна помощ от 300 лева за покриване на част от разходите в началото на новата учебна 2021-ва/2022-ра година. 
Средствата се отпускат независимо от доходите и при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. За целта се подава заявление-декларация в дирекциите за социално подпомагане по настоящ адрес след записването на детето в училище, но не по-късно от 15-ти октомври.
Помощта ще се изплаща на два равни транша, първият след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а втората в началото на втория учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище. Средствата ще трябва да се възстановяват от родителите, ако в рамките на един месец детето е отсъствало повече от 5 учебни часа без уважителни причини. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.