Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Пулийски:

Пред нас е ново предизвикателство - комбинациите между нововъзникващи технологии

Пет български организации официално заявиха готовност да си сътрудничат за развитие на технологиите на изкуствения интелект у нас . “Клъстер Изкуствен интелект България”, Фондация “ЛИБРе”, “Обединено дрон общество”, “Биотехнологичен и здравен клъстер” и „Клъстер за интеграция на нововъзникващи технологии” си подават ръка с цел създаване на по-добра комуникационна среда в сектора.

Антон Пулийски, председател на „Обединено дрон общество“ и инициатор за това сътрудничество, заяви, че в България започват няколко проекта за насърчаване на взаимодействието между образованието и бизнеса, като се търси по-добро разбиране на конкретните изисквания при подготовката на кадри. Той даде пример с проекта Drones and AI Labs, който предвижда през следващата учебна година да бъдат стартирани лаборатории в няколко ключови университета у нас. В него пилотно ще се включат и компании, които искат да разберат дали това е доброто решение за тях. 

Правна рамка
По отношение на прилаганата регулация в областта на изкуствения интелект, Пулийски е на мнение, че тя трябва да бъде леко адаптирана към новата реалност, като от реактивна, тя трябва да стане проактивна. Правните и етични правила са необходимост, защото създават „сигурна зона“, която ще допринесе за повече доверие на хората в технологиите.

Рискове и ползи

Експертът отбеляза, че рисковете и ползите от комбинацията дронове и изкуствен интелект растат непрекъснато, което се обяснява с това, че и двете технологии стават все по-достъпни, както и с възможността те да се прилагат с доста по-малко сили и познания, отколкото преди време. Трябва да сме наясно, че тепърва ще бъдем поставени пред ново предизвикателство при комбинацията между различни възникващи технологии, и то не само изкуствен интелект и дронове, а IoT - интернет на нещата, роботи, cloud решения, VR и XR и всички други форми на някаква реалност, подчерта Пулийски.

Повече за развитието на българската екосистема за изкуствен интелект, подобряването на комуникационната среда в сектора и актуалните правила за управление на дронове чуйте от Антон Пулийски в 11-ия епизод на подкаста "Черната кутия".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени