Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за композитора Красимир Кюркчийски

Красимир Кюркчийски

На 22 юни, преди 85 години е роден големият български композитор Красимир Кюркчийски. И въпреки че той напусна този свят преди вече десетилетие - на 15 декември 2011 г., споменът за него и неговото творчество е още жив, още вълнува.

Всъщност темата Кюркчийски и неговото творчество е огромна - няма да ни стигне и месец да отбележим неговите заслуги към българската музика, затова ще си го припомним с голямата му любов към българския фолклор - любов, която блика от всички неговите произведения. А откъде идва тази му любов? Вероятно от детските спомени за песните и танците на селския площад, където семейството му е евакуирано по време на войната; от акордеончето - играчка, с което налучква песните, които е слушал. 

Творческият му път по-късно е свързан с Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев“, с Ансамбъла за народни песни към Националното радио, с хор „Мистерията на българските гласове“ - и тогава създава невероятните си, неповторими хорови творби, които той самият нарича хармонизации на народни песни - до такава степен той обича и уважава нашия фолклор. 

Плод на това му преклонение към народната песен е и компактдиска, който излиза през 2003 г. с участието на голямата ни оперна певица Веселина Кацарова. В Златния фонд на БНР е запазено ексклузивното интервю от 2002 г. на Татяна Иванова за предаването "Алегро виваче" по повод излизането на албума.   

Чуйте изказването на самия Кюркчийски за това как е създаден диска и какво го е вълнувало тогава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени