Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери обсъждат санкции срещу Беларус и отношенията с Русия и Турция

| обновено на 24.06.21 в 07:04
Снимка: consilium.europa.eu

Санкциите срещу конкретни икономически сектори в Беларус, отношенията с Русия и Турция и възстановяването от пандемията с Covid-19 ще бъдат основните теми, които европейските лидери ще разискват на срещата си в Брюксел, която ще се проведе днес и утре. 

Срещата на върха на ЕС ще започне с размяна на мнения с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за предизвикателствата в глобален мащаб. След това те ще обсъдят развоя на ваксинационната кампания срещу Covid-19 в ЕС, както и задействането на дигиталния сертификат за улесняване на свободното движение в Общността. Същевременно те ще обсъдят опасностите от мутациите на коронавируса, както и подготовката за бъдещите кризи. 

Държавните и правителствени ръководители ще одобрят целенасочени санкции срещу определени икономически сектори в Беларус, които по-късно ще бъдат подробно разработени от Съвета на ЕС. 

Останалите теми на тяхното внимание днес ще бъдат също отношенията с Русия и Турция, миграцията и нейните маршрути, за да се облекчи натиска върху външните граници на ЕС. 

В четвъртък те ще обсъдят плана за възстановяване от пандемията, а към края на срещата към тях ще се присъединят президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард и на Еврогрупата Паскал Донъхоу.

Президенът  Румен Радев ще представя България на заседанието на Европейския съвет


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!