Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швеция първи в пета група след драматична победа

Швеция - Полша
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Футболистите на Швеция се наложиха драматично над тима на Полша с 3:2 в последен мач от пета група на европейското първенство. На стадион „Крестовски“ в Санкт Петербург скандинавците започнаха вихрено и поведоха още във втората минута чрез Емил Форсберг. До края на първата част не паднаха нови попадения, а след почивката драмата се настани в руския град. Форсберг вкара втория си гол в срещата и трети на първенството, но „Дружина полска“, която се нуждаеше от пълен обрат, за да се класира за осминафиналите, показа характер и изравни резултата с два гола на голямата си звезда Роберт Левандовски. Поляците търсеха третото попадение, когато бяха попарени в добавеното време от резервата Виктор Клаесон.

Така Швеция завърши на първата позиция в пета група и ще играе с някой измежду третите от втора, трета или четвърта група.

В другата среща, Испания разгроми Словакия с 5:0. На „Ла Картуха“ в Севиля възпитаниците на Луис Енрике наложиха натиск от самото начало и Коке бе фаулиран в наказателното поле от Якуб Хромада. Зад топката застана Алваро Мората, който обаче пропусна от бялата точка. Това бе шести пропуск от последните девет изпълнения от наказателната линия за „Ла Фурия Роха“ на европейски първенства и втори на това първенство след този на Жерард Морено в мача с Полша. Испания продължи да натиска и закономерно поведе след половин час игра, когато вратарят на словаците Мартин Дубравка си отбеляза нелеп автогол. Той не успя да прецени падащата топка след шута в гредата на Пабло Сарабия и даде преднина на съперника. В добавеното време на първата част Аймерик Лапорт успокои трикратния европейски първенец с второ попадение с глава. След почивката испанците вкараха нови три безответни гола чрез Сарабия и резервата Феран Торес, а Юрай Куцка си отбеляза автогол.

Така, въпреки гръмкия успех, Испания остана на второто място в групата си и ще играе с Хърватия в спор за място на четвъртфиналите. Словакия завършва с три точки, но крайно негативната голова разлика, която няма да позволи на Щефан Таркович и неговите момчета да продължат към елиминациите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени