Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Любовен еликсир“ на Доницети за юбилея на НМА „Проф. Панчо Владигеров“

Снимка: @AcademyofMusicBulgariaOfficial

След грандиозния концерт на 22 май, с който бяха открити Софийските музикални седмици, посветен на 100-годишнината на академията, продължават различните концерти и събития. Изложбата все още може да бъде видяна във фоайетата на зала „България“. 

Друго събитие, върху което беше акцентирано, е постановката на операта „Любовен еликсир“ на Доницети. Тя ще се състои на 25 юни от 19 часа и на 26 юни от 16 ч. в Държавния музикален театър в София. Режисьор е Огнян Драганов, диригент Ивайло Кринчев, а след провеждането на академичните прослушвания са избрани и солистите. Има два състава – влюбените Адина и Неморино ще бъдат Мария Славова и Ма Байсюе, Божидар Иванов, Сонг Це и Стоян Буюклиев. Раздаващият еликсира лекуващ всичко д-р Дулкамара ще бъдат боян савов и Живко Добрев. В ревнивата Джанета ще се превъплътят Анастасия Алтухова и Василики Параскева, а партията на Белкоре е поверена на Денис Бояджиев и Джан Юен.


Студентският екип е подпомогнат от техническите служби на Старозагорската опера, но хорът и балетът е изцяло съставен от студенти.

„Тази постановка на операта „Любовен еликсир” от ГаетаноДоницети, бе част от програмата на Виенската държавна опера, която финансира копродукции между оперни театри в Източна Европа. Тя бе реализирана първо в Националната опера в Тимишоара, Румъния през 2006 г, след това бе поставена отново в оперния театър на Сараево, Босна и Херцеговина през 2008 г, а през 2010 г бе представена на сцената на Виенската опера със солисти от двата театъра“ – казва Огнян Драганов

„Изборът на заглавието не е случаен. ,,Любовен еликсир“ е от образците на белкантова комична опера, подходящо за млади оперни певци, притежаващи добра професионалнавокална техника – допълва диригентът Ивайло Кринчев. Солистите са от третокурсници до докторанти и дават ясна представа за нивото на обучение по класическо пеене във Вокалния факултет на НМА...

Покриването на цяла партия и интерпретирането и на сцена изисква друго ниво на познание, издръжливост и съсредоточеност, което често е доста различно от обичайната учебна практика. Разбират, че в оперите не са важни само ариите, но и ансамбловите сцени и отношението към партньорите, както и как да разпределят силите си в един спектакъл. На сцената не трябва да има преподавател и студент, а екип, който върви в една посока. Удовлетворението от тази работа идва след много репетиции, но енергията, която носят младите таланти си струва усилията. Тази енергия ще усетят и зрителите, които ще видят тази постановка на операта ,,Любовен еликсир“ за първи път на българска сцена.”

В звуковия файл чуйте какво още споделиха Ивайло Кринчев и Огнян Драганов.



В деня на премиерата от 17 часа във фоайето на Музикалния театър ректорът на НМА проф. д-р Сава Димитров и главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки ще валидират юбилейна марка „100 години НМА“. В началото на седмицата БНБ пусна в обръщение специална възпоменателна сребърна монета „100 години Национална музикална академия“. Монетата е с тегло 23.33 гр и диаметър 38.61 mm. Направена е от сребро проба 999 и е с тираж 3000 броя. Монетата е на стойност 96 лева.

Снимките са предоставени от НМА „Проф. Панчо Владигеров“

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени