Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Кипър започва първият процес за т.нар. златни паспорти

Снимка: архив

В Кипър днес започва първото наказателно дело за нарушения по вече прекратената програма за даване на кипърско гражданство срещу заплащане на инвеститори от трети страни с издаването на т. нар. златни паспорти.

Девет обвиняеми - пет физически и четири юридически лица, се изправят пред наказателния съд в насроченото днес първо заседание по процеса.

Срещу тях са повдигнати общо 37 обвинения, сред които подправяне на държавни документи, разпространение на фалшиви документи, предоставяне на невярна информация и конспирация за измама.

Делото се отнася за извършена натурализация на гражданин на Иран чрез представени фалшифицирани лични данни, за да се прикрие, че е издирван в чужбина.

Оспорваната „Кипърска инвестиционна програма” бе прекратена от правителството от 1 ноември миналата година след международен скандал и силни обвинения за корупция.

По нея лица от трети страни можеха да станат кипърски граждани срещуинвестиция от минимум 2.5 млн. евро.

В 53% от случаите гражданството е предоставено незаконно, а една трета от останалитен е отговарят на всички законови критерии, бе посочено в обявения в началото на юни доклад на специалната анкетна комисия.Тя разследва целия период на прилагане на схемата от 2007 г. до август 2020 г. и всички издадени близо 6800„златни паспорти”.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.