Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 млрд. евро до 2027 г. по програмата „Транспортна свързаност“

Международен форум обсъди инвестициите в транспортна и екоинфраструктура

| обновено на 24.06.21 в 17:14
Снимка: БГНЕС

Ролята на инвестициите в транспортната, екологичната, дигиталната и индустриалната инфраструктура в България и региона като основа за екологична устойчивост, икономическо възстановяване и зелен преход. Това очертаха участниците в 16-ото издание на конференцията „Стратегическа инфраструктура и инвестиции“, която се проведе днес в София с акцент върху устойчиви инфраструктурни инвестиции за икономическо възстановяване и зелена трансформация. 

Специално внимание беше обърнато на транспортна инфраструктура – на възможностите за подобряване на регионалната свързаност и достъпност и намаляването на въглеродните емисии чрез инвестиции в устойчива транспортна инфраструктура. 

Кевин Чунг, старши инженер в отдел „Регионални транспортни програми“ към Европейска инвестиционна банка, която по думите му се превръща в основен инструмент за финансиране на Парижкото споразумение за климата, акцентира върху инвестициите в транспортната инфраструктура като основен лост за икономическото развитие чрез устойчивост на транспортната система

В България, по линия на Кохезионната политика на ЕС, за следващия програмен период до 2027 г. по програмата „Транспортна свързаност“ са осигурени близо 2 млрд. евро, обяви ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт“ Галина Василева. Със средствата ще се подобри състоянието на железопътния, автомобилния, морския и речения транспорт. 

Друг акцент от форума е енергийната инфраструктура и борбата с климатичните промени чрез енергиен преход. Икономистът от ЕИБ Мануел Барито заяви, че 30% от кредитната дейност на банката са насочени към проекти за климатично действие. Между 20 и 30 млрд. евро се инвестират в енергийни проекти, а банката може да подкрепя подобни инвестиции и в България по Националния план за енергетика и климат, уточни икономистът. 

Обърнато беше внимание, че на прага на икономическото и социално възстановяване публичният и частният сектор трябва да си сътрудничат и да използват инфраструктурните инвестиции като катализатор за трансформация на градовете, държавите и регионите. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна