Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диян Стаматов: Обществото очаква далеч по-важни от деполитизацията на училищата промени в закона

Диян Стаматов
Снимка: БГНЕС

Неотдавна в предаването „Неделя 150“ просветният министър проф. Николай Денков съобщи, че повече от една трета от началниците на регионалните управления по образованието са ангажирани с партийна дейност. Денков тогава уточни, че в текстовете на Закона за училищното и предучилищното образование никъде няма ясно изискване политическа дейност да не се случва в училищната система.

В МОН се получават сигнали, че и в предходни предизборни кампании на учителите и директорите е бил оказван натиск „в една или друга посока, свързана с дейността на политическите партии“, изтъкна Николай Денков. По думите му „този натиск е абсолютно неприемлив в тази система“. За целта се предлагат промени в закона.

Училището определено не е място за политизиране, нито за представяне на каквито и да е политически твърдения и пропаганди“, каза пред БНР Диян Стаматов, директор на столичното 119. училище и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

В неговата практика като училищен директор не е имало идеи за политизиране или пропагандиране. До него не са достигали информации за политически или партиен натиск. В предаването „Преди всички“ Стаматов изрази мнение, че не е разумно да се правят промени в закона в тази посока или ако се правят - то следва към съществуващите дефиниции просто да се добавят две думи.

Аз не мисля, че законът трябва да се редактира или да се отваря изобщо. В нашия закон е записана забрана по отношение на пропагандиране на различни идеологически трактовки. Ако трябва да се конкретизира в дадената ситуация – може би да. Но ако погледнем още по-глобално – има далеч по-жизненоважни и обществено очаквани промени, които обществото ни очаква в закона. Той вече е на 5 години и редакции в него са правени само и единствено във финансовата посока.“

Като теми, по които биха могли да се правят корекции съобразно днешната ситуация, Стаматов очерта националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити.

„Да се правят в електронен формат ДЗИ и НВО, да се прави истинска редакция на това, което се види от резултатите им, да се коригира всяка година, съобразно ситуацията на поколенията и резултатите им. Учебният план, учебните програми – олекотяването им, достигането до един много по-съвременен и гъвкав начин до поколението, което днес е коренно различно от това, което беше през 2016-а“, коментира Диян Стаматов.

Като друга съществена и важна промяна в законодателството той посочи онлайн обучението.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна