Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнали за затруднения при получаване на дърва за огрев има за районите Кърджали, Доспат, Пазарджик

Здравко Бакалов: Купуване на гласове срещу дърва трябва да се докаже на място със служител и потърпевш

След сигнал констатираме забавяне на докумените за закупуване на дървесина

Снимка: Ани Петрова

„И в момента проверяваме подобни сигнали на нашата територия, а това, което мога да кажа, след направен анализ на последните 3-4 години става ясно, че проблемът е концентриран в няколко горски ловни стопанства, като в останалите се наблюдава ритмичност в снабдяването на дърва за огрев на местното население. Проблемните стопанства са в Кърджали, Доспат, Пазарджик, Пещера“, коментира пред БНР Здравко Бакалов, директор на Южноцентралното държавно горско предприятие схемата “дърва срещу глас”, за която сигнализира вчера министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

„След като постъпят при нас сигнали, ние проверяваме реда и начина за предоставяне на дърва за месното население по ценоразпис от склад и закупуване на настоящата дървесина на корен.

При проверките нашите експерти се срещат с лицата, подали сигнали и при разговора с тях ние получаваме и други информации, които не са от нашата компетенция и в тази връзка предприемаме действия за уведомяване на съответните компетентни органи“, поясни още Бакалов:

"Сигналите не са анонимни. В момента се работи по 4 сигнала, но процесът е динамичен, може да се каже, че има повишаване на броя на сигналите, но искам да подчертая, че това са сигнали от последните няколко години, правени са многократни проверки, тъй като явно проблемите са натрупани отдавна. Където трябва, помагаме на кметовете, за да дадем допълнително количество на стопанствата, за да се задоволят нуждите на хората от дърва, разясни още Бакалов.

Той посочи, че не може да каже коя и колко партии са оказвали натиск за купуване на гласове чрез предоставяне на дърва за огрев.

Главно след сигнал констатираме забавяне на обработката на заявленията за закупуване на дървесина от склад, също и проблеми с предоставянето на позволителните за дърва за огрев на местното население.

БГНЕС

За тези сигнали сме подали данните до прокуратурата, поискани са становища на директорите на конкретните горски поделения, те първо трябва да предприемат мерки към съответните служители, чак тогава ние ще предприемем последващи мерки“, съобщи още директорът на Южноцентралното държавно горско предприятие.

По думите му няма сигнали за ползване на колите на горските стопанства за предизборна агитация. Данни за купуване на гласове срещу дърва трябва да се докаже на място с наш служител и потърпевш , това трудно се доказва, ние подаваме сигналите към компетентните органи, ние си спазваме реда и закона.  

"На практика те могат да ви забавят с получаването на дърва за огрев и могат да ви предлагат и стимули - ако вие получите право да отсечете пет кубика дърва, а сечете 15 кубика, имате бележка за пет, разликата от 10 кубика в битови помещения трудно може да се докаже", коментира темата в „Преди всички“ доц. Стойчо Стойчев, политолог и преподавател.


"В тези населени места отношенията са доста близки, те си правят услуги, това се прави не само по избори, така че трудно ще се установят тези случаи, защото в повечето случаи става дума за роднински връзки, те се пазят едни друг, няма да свидетелстват един срещу друг, а изборите са само едно от проявленията на тези социални отношения, но те функционират постоянно, не е въпрос на избори или точно на тези избори", обобщи доц. Стойчев.

По думите му с този метод не може да се купят голям брой гласове, те няма да променят хода на изборните резултати.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!