Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонците съзнателно се изолират от България

 „От думите на Зоран Заев, че всички европейски държави били крайно недоволни и гневни, че  България не пуска Македония в ЕС, излиза, че ЕС ляга и става, закусва, обядва и вечеря първо с македонския проблем и с това, дали България ще пусне Македония в ЕС. Това не е вярно. Има някои страни, които имат някаква абсурдна мотивация да изразяват от време навреме такова отношение. Но да се говори, че целият ЕС бил срещу България, е aбсолютно невярно“. Това заяви проф. Кирил Топалов – дипломат и член на Съвместната българо-македонска комисия.

Той подчерта, че за ЕС едно от основните неща при приемането на нови страни-членки, е двустранните отношения със съседни държави да бъдат решени.

„Като комисия ние заявяваме нееднократно, че България признава идентичност държавна на Македония от 1944 г. насам, знаейки, че тази идентичност  е изкуствена, фалшива, наложена с жесток терор в Югославия и в новосъздадената изкуствено от Коминтерна Република Македония. Тогава решението от 1934 г. на Коминтерна е  мястото на България да се създадат три държави – Добруджа, Тракия и Македония. И когато ние казваме, че  е тъжно, че откъснаха Македония от майка България и ако това решение беше изпълнено докрай, ние днес на Балканите щяхме да имаме държава Добруджа с добруджански език, Тракия с тракийски език и Македония с „македонски“ език. България нямаше да съществува.“

По думите на проф. Топалов, Македония не е само продукт на Коминтерна, а още в края на 19 в. бъдещото създаване на македонизма се заражда в Белград от Стоян Новакович.  

"Македонците съзнателно се изолират от България. Формират съзнателно в обществото антибългарска омраза. Е, как ще ги пуснем в ЕС?! Как може да променяш идентичност след сто години. Македонска държава имало още от най-ранно Средновековие, защото от Античността се отказаха. Тогава защо нито едно училище от Възраждането не е наречено "македонско" а е наречено "българско училище"?

„Говорим на един език. Техният език е регионална силно посръбчена норма на българския език. И това сме готови да им го признаем, което никой не би признал. Призна ли Сърбия на Косово косовския език? Няма такъв филм!“

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна