Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дъждове унищожиха реколтата от череши в Силистренско

Снимка: Незабравка Кирова

Продължителните дъждове преди седмица унищожиха напълно реколтата от череши в Силистренско.

Случилото се не е застрахователно събитие и овощарите ще очакват подкрепа от държавата.

Хиляда декара череши стопанисва сдружението на Мирослав Черников от Силистра. Надявали са се на добра реколта заради липсата на поражения през зимата, но уви.

Плачевно е и състоянието при черешите на Димитър Рачев, член на Управителния съвет на Дунавските овощари, който отглежда 200 декара край тутраканското село Пожарево:

„От 200 декара ние на практика ще берем само от 50-60 декара. По информация от колеги от Русе и Тутракан положението е абсолютно същото“.

И ако при него все пак ще има макар и малко череши, които да стигнат до пазара, то при Мирослав Черников не е така.

Снимка: Незабравка Кирова

Заради увредените на сто процента площи с череши без работа остават и близо 400 души, които в други години са наемани на работа в кампанията – това е другото следствие от нанесените от валежите поражения.

Щети, които застрахователите няма да покрият, сподели Мирослав Черников.

Безрезултатни са разговорите със застрахователите от години, коментира и Димитър Рачев.

Според Черников при добро желание начини да бъдат подпомогнати земеделците от държавата има. Един от тях е свързан с препаратите, които се ползват за растителна защита.

Стопаните се надяват държавата да компенсира поне част от загубите им чрез програмата за пропаднали площи, за да могат да рекултивират градините си и да ги подготвят за догодина. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.