Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Инцидентът с британския военен кораб е съзнателна провокация

| обновено на 24.06.21 в 17:20
Плавателният съд "Defender"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия определи като провокация вчерашния инцидент с британския разрушител Defender в Черно море

Според версията на руската страна корабът съзнателно е навлязъл в териториалните води на Русия, което е принудило бреговата охрана да открие предупредителен огън.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече действията на британския кораб „съзнателна провокация“.

„Считаме, че подобни действия са недопустими и противоречащи на международното право. Руските въоръжени сили ще заемат достатъчно твърда позиция по отношение на подобни провокации“.

По думите на Песков Русия не изключва никакви ответни действия в случай, че продължат неприемливите провокации с нарушаване на руските граници.

Руски военен кораб е извършил предупредителни изстрели към разрушителя на британския кралски флот Defender, след като той е навлязъл в руските териториални води в Черно море, а руски военен самолет Су-24M е хвърлил няколко бомби по посоката на движение на британския плавателен съд, съобщи в сряда руското министерство на отбраната.

Инцидентът стана край бреговете на полуостров Крим, който според повечето държави в света е анексирана от Русия украинска територия.

В тази връзка руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви: 

„Въпросът с принадлежността на Крим беше затворен веднъж завинаги през 2014 г., когато жителите на полуострова и на Севастопол направиха свободен избор в полза на завръщането му в състава на Руската федерация. Предлагам на британските военноморски сили да преименуват този кораб от Defender, т.е. защитник на Агресор. Мисля, че това ще бъде по-правилно. Ще даваме отпор на агресорите“.

Днес следобед в министерството на външните работи беше извикана посланикът на Великобритания в Москва Дебора Бронърт, за да ѝ бъде заявен решителен протест във връзка с инцидента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени