Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София продължава без нощен обществен транспорт до 1 октомври

През лятото не чакайте на спирка като тази
Снимка: Георги Нейков, БНР

Столичният общински съвет (СОС) гласува да се удължи времето, през което в София няма да функционира нощният градски транспорт - до 1 октомври 2021 година. Решението за спиране на автобусите през нощта влезе в сила от 1 октомври 2020-а.

Основните аргументи са удължената епидемична обстановка до края на август и по-малкият брой пътници в летните месеци.

"С пускането в експлоатация на нощните автобусни линии ще се генерира голямо разходно перо поради ниската натовареност и предвид още действащите противоепидемични мерки, а това ще натовари допълнително не доброто финансово състояние на столичния градски транспорт, който сериозно пострада заради намалелия пътникопоток, вследствие на Covid-19", обясниха решението си от СОС.

На днешното заседание на местния парламент съветниците решиха още сформирания вече комитет за наблюдение да анализира предоставените на Центъра за градска мобилност данни от мониторинга на внедрената автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение в столичния градски транспорт.

Новата тикет системата започна да работи през май, а очакваните резултати от въвеждането и експлоатацията ѝ следва да бъдат обект проучени и анализирани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!