Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Взаимните фондове все по-често изместват срочните депозити

Снимка: Ани Петрова

Взаимните фондове все по-често изместват стандартните срочни депозити. Големите банки вече отказват на клиентите си най-масовата до момента форма на спестявания и предлагат нови инвестиционни схеми.

По-малките банки засега запазват традиционните си инструменти, но не е ясно колко ще продължи това.

Заради натрупаните огромни банкови резерви още през пролетта големите банки обявиха, че спират да разкриват нови депозити. Влоговете на домакинствата и бизнеса са в размер на повече от 95 милиарда лева и освен че не носят доходност на вложителите, са причина за огромни разходи по съхранението им в банките.

Възможностите, които остават пред клиентите, са структурирани депозити, спестовни сметки или инвестиции във взаимни фондове. Заради дозата риск обаче недоверието към тези инструменти е голямо.

„Мисля, че имам повече доверие на банките, определено по-сигурна бих се чувствала, ако паричките са вложени в недвижимо имущество“, сподели жена.

„Нямам пари, които мога да оставя в банка“, каза друга.

При инвестициите на капиталовия пазар гаранции няма, но ако се управляват добре, доходността е по-висока в сравнение с тази от депозитите, каза финансовият анализатор Иван Стойков.

„Рискове винаги има, инвестицията на капиталов пазар може да генерира доходност 20, 30 и 50, и 150 и 250 процента. Виждали сме такива доходности“. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.