Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕС наложи икономически санкции на Беларус

| обновено на 24.06.21 в 14:25
Снимка: БГНЕС

Съветът на ЕС наложи целенасочени икономически санкции на Беларус в началото на срещата на европейските лидери. 

С новите икономически мерки се забранява пряко или непряко продажбата, снабдяването, прехвърлянето или износа в страната на оборудване, технологии или софтуер, предназначен основно за наблюдение и прихващане на интернет или телефонни разговори, както и на стоки и технологии с двойна употреба за военни цели.

Ограничава се търговията с петролни продукти, калиев хлорид и стоки, които се използват за производство на тютюневи изделия.

Освен това, се ограничава достъпът до капиталовите пазари на ЕС, както и застраховането и презастраховането на правителството на Беларус и неговите публични органи и агенции.

Европейската инвестиционна банка ще преустанови всякакви плащания по съществуващите споразумения, свързани с проекти в обществения сектор и договори за оказване на услуги за техническа помощ.

Страните-членки трябва да предприемат необходимите действия за ограничаване на намесата на Беларус в многостранните банки за развитие, на които тя е член. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.