Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Първанов, HR:

Хибридният начин на работа е за предпочитане пред "хоумофис"

Снимка: bum-bam.com

Първоначалният ентусиазъм при въвеждане на работата от вкъщи вече не е същият. Преди пандемията някои вид дейности хората на са си и представяли, че ще могат да ги осъществяват дистанционно.

При много работници и служители се е върнало желанието за връщане на работното място – било поради разочарование, било поради неспособност за баланс между личния и работния ритъм, поради изолацията и липсата на нормална комуникация.

Най-добрият вариант е хибридният начин на работа, заяви мнението си пред Радио София Георги Първанов, специалист по човешки ресурси (HR), член на УС на Българската асоциация за управление на хора, управител на GP Career Club.

„Работата в офис не може напълно да се замине с дистанционна – и заради общуването, и заради контрола на качеството или дейността, безопасност на труда, покриване на разходи. Не всички аспекти в това отношение са предвидени и регламентирани в нашето законодателство.“

Много сфери бързо се адаптираха към „хоум офис“ работата, дори и да не са свързани непременно с онлайн ангажименти, включително и с банкови и други услуги.

Според Първанов правят се немалко опити да се пригаждат служебни пространства, да се усвояват нови места, включително и на открито със зеленина, като в тях се привнася усещане за домашна среда и рекреативни функции.

От друга страна се е повишило търсенето на софтуер, с който се планира използването на офисно пространство.

След разхлабването на противоепидемичните мерки пазарът на труда отново се отвори и се появи дефицит на кадри в някои сектори, включително и хотелиерския, допълни Първанов. Както и поръчките за тиймбилдинги – за сплотяване, за възвръщане на екипните умения.

По думите му практиката в много страни и компании със сигурност показа, че в дългосрочен план дистанционната работа от вкъщи води до сериозна демотивация, което се отразява и в резултатите.

Чуйте разговора на Данаил Конов с Георги Първанов.

По темата е и анкетата на Михаил Митев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна