Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Югозападното държавно предприятие обяви висок риск от пожари

Снимка: БГНЕС

Висок риск от горски пожари обявиха от Югозападното държавно предприятие и призоваха хората за повишено внимание при боравене с огън. Във всички горски стопанства са утвърдени оперативни планове за превенция и борба с пожарите в горите.

Заради високите температури, ниската влажност на въздуха и присъствието на много хора, търсещи прохлада в планините, опасността от възникване на пожари е изключително висока, предупреждават от горското предприятие.

Средногодишно огнената стихия засяга над 8800 декара гора, което се равнява на площта на 1242 футболни игрища, изчисляват експертите. Най- малко 50 години са необходими за възстановяване на опожарени гори. 

Основна причина за огнените стихии в горите остава човешката небрежност, а най- често нарушаваното правило е палене на огън извън регламентираните за това места, което е забранено и наказуемо, припомнят от държавното предприятие.

В момента във всички горски стопанства са изготвени планове с мерките за превенция и защита от пожари. Специално внимание ще бъде отделено на състоянието на противопожарните просеки. Предвижда се съществуващите да бъдат почистени от растителност, а минерализованите ивици ще бъдат увеличени с още 200 000 линейни метра.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени