Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Брънековата къща в Ямбол ще бъде откупена от наследниците с общински средства

Брънековата къща, Ямбол
Снимка: Даниела Костова

Една от емблематичните сгради на Ямбол – Брънековата къща, ще бъде откупена от наследниците с общински средства. Сградата е паметник на културата от местно значение, но близо 20 години се руши.

Общинският съвет на Ямбол подкрепи предложението на кмета Валентин Ревански къщата да бъде откупена срещу 130 000 лева. Това се оказа единственият изход за спасение на сградата, тъй като дългогодишните  опити, на няколко местни управи, да принудят наследниците да я ремонтират, се оказаха напразни.

Откупуването е съгласувано и с Националния институт за недвижимо културно наследство. В социалните мрежи предложението също срещна огромна подкрепа.

Брънeкoвaтa къщa e пocтрoeнa прeз 1908 г. Хaрaктeризирa ce c трeвнeнcкaтa възрoждeнcкa aрхитeктурa, oткъдeтo ca кoрeнитe нa Брънeкoви, а фaмилният гeрб, изoбрaзявaщ плaнинcкoтo цвeтe eдeлвaйc, oщe мoжe дa ce види нa eднa oт фacaдитe.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.