Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Калоянов – артистът, който не спира да мечтае

Снимка: @SymphonyOchestraBNR

Кларинетът отдавна е заел неизменно място в състава на класическия симфоничен оркестър, но многоликият му тембър – дълбок и загадъчен в ниския регистър, нежен и прочуствен в средния и ярко колористичен във високия – все още вълнува въображението на изпълнители и композитори и го инспирира към нови и нови търсения на непознати темброви хоризонти.

В изданието си на 25 юни 2021 г., петък – от 23 часа, предаването „Български изпълнители” и поредицата „Гласове и лица от СО на БНР” представя младия и вдъхновен първи кларинетист на националния радиосимфоничен оркестър Кристиян Калоянов, който с удоволствие споделя със слушателите някои от най-ярките мигове в творческия си път до момента.

Кристиян Калоянов е роден през 1988 г. Музикалният инструмент, с който започва пътя му в голямото изкуство е пианото, а негов първи учител е проф. Александър Василенко, който впоследствие насочва младия музикант към кларинета, станал любим на Кристиян Калоянов. Той Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, а негови преподаватели по кларинет и камерна музика са Данчо Радевски, проф. Димитър Димитров, проф. Петко Радев и проф. Венцеслав Николов. Кристиян Калоянов развива изключително активна концертна дейност като солов и камерен изпълнител със записи за БНР и награди от конкурси. Той участва на фестивалите „Салон на изкуствата” – НДК, МФ „Мартенски музикални дни” – Русе, „K&K Festival” – Австрия, „Festival di Quartetto” – Флоренция, Италия и др.

През 2012 г. Кристиян Калоянов става част от камерен ансамбъл „Силуети”, в който влизат още цигуларката Калина Митева, виолончелистката Габриела Цветкова и пианистката Лилия Жекова. Тук се проявява и талантът на Кристиян като музикален аранжор – той създава множество преработки на образци от различни автори и епохи за нуждите на състава. Работата му в камерния ансамбъл „Силуети” събужда и интересът му към музикалната наука и през 2019 г. Кристиян защитава своята дисертация за научната степен „доктор” – камерна музика и кларинет по тема „Интерпретационни и ансамблови проблеми в квартетите на Паул Хиндемит и Оливие Месиен за кларинет, цигулка, виолончело и пиано в контекста на европейската камерна музика на XX век”.

От 2017 г. Кристиян Калоянов е първи кларинетист в СО на БНР заедно със своя преподавател Данчо Радевски и това, по неговите думи, е една от големите му сбъднати мечти.

„Аз съм благословен да сбъдвам мечтите си” – споделя Кристиян Калоянов и допълва, че най-голямата му мечта в професионален аспект е винаги да може да свири много и различна музика и да концертира колкото може повече. И той въплъщава тези свои стремежи във виртуозни изпълнения на солова и камерна музика за неговия любим инструмент кларинета, част от които звучат и в предаването в последния час на петъчната вечер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна