Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временно затварят за посетители Паметника на свободата на връх Шипка

Сн.: Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа"- facebook

Затварят за посетители Паметникът на свободата на връх Шипка. Това е временна мярка, която се предприема за около десетина дни, каза д-р Чавдар Ангелов, директор на Националния парк –музей „Шипка – Бузлуджа“. Причината за затварянето са продължаващите дейности по обследване на фасадата на паметника и изграждането на скеле, уточни той.

В следващите дни е необходимо да се вземат проби за състоянието на фасадата на  Паметника на свободата от северната и западната му страна. Резултатите от пробите, които експертите ще вземат, ще покажат дали материалът е здрав и дали се нуждае от укрепване.  Информацията от обследването на южната и източната стена потвърждава, че състоянието на фугите е лошо, каза още д-р Ангелов.

Проектът за обследването на паметника, изработване на проект и авторския надзор на СМР на ремонта струват 168 хиляди лева с ДДС.

В резултат от обследването ще бъде изготвен проект за консервация и реставрация на Паметника на свободата. Очаква се той да бъде готов до лятото на следващата година.В края на 70-те години е правен цялостен проект за ремонт на паметника, който частично е изпълнен през 1981- 1982г, съобщи още д-р Чавдар Ангелов.

В края на май Паметникът на свободата бе обезопасен с предпазна ограда във връзка с указания на комисия от инспектори от Министерството на културата и кмета на Община Казанлък. Информацията от обследването на южната и източната стена потвърждава, че състоянието на фугите е лошо.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени