Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическата индустрия на Острова приветства разширяването на „зеления списък“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската туристическа индустрия приветства решението на правителството да добави още дестинации в „зеления списък“ за пътувания в чужбина, но смята, че това далеч не е достатъчно да бъде спасен сезонът.:

Късно снощи министърът на транспорта Грант Шапс оповести, че испанските Балеарски острови, португалският остров Мадейра и Малта, както и някои острови и задморски територии в Карибския басейн ще бъдат включени от 30 юни в „зеления“ списък.

Много други традиционни туристически дестинации, предимно в Европа, включително България обаче продължават да са в „жълтия“ списък. Това, което притеснява мнозина, е също, че единствено Малта е твърдо в „зеления“ списък, докато за всички останали остава в сила възможността да бъдат върната в „жълтия“ списък при следващото преразглеждане, ако правителството прецени, че това се налага.

Изпълнителният директор на „Бритиш еъруейз“ Шон Дойл заяви тази сутрин за Би Би Си, че „зеленият“ списък е прекалено кратък, за да се помогне на авиоиндустрията и туристическия сектор да се възстановят от пандемията.

„Не можем да си позволим да пропуснем още едно лято“, изтъкна Дойл. Шефът на „Райънеър“ Дейвид О’Лиъри каза, че е направена стъпка в правилната посока, но тя поражда още по-голямо объркване и са логични въпроситезащо например Кипър, гръцките острови или Канарските острови не са в „зеления“ списък.

О’Лиъри отново критикува властите в липса на прозрачност и обосновка при вземането на решения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна